Adli Yardım ve Sığınmacılar Çalıştayı
27 Ocak 2018
Mülteci Hakları Merkezi, 27 Ocak 2018 tarihinde Istanbul’da, barolar, Türkiye Barolar Birliği, yargı, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinden temsilcilerin katılımıyla sığınmacılar ve göçmenlerin Adli Yardım hizmetlerinden yararlandırılmasında karşılaşılan zorluklar ve çözüm önerileri konulu bir ulusal çalıştay düzenledi.
Çalıştay, 12 il barosu, Türkiye Barolar Birliği, Adalet Akademisi, Anayasa Mahkemesi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Uluslararası Göç Örgütü ve 10 ayrı sivil toplum örgütünden temsilcilerin sunum ve katkılarıyla gerçekleşti. Toplantıda, paydaş kurum temsilcileri, Mülteci Hakları Merkezi’nin konuyla ilgili 2017’nin ikinci yarısında gerçekleştirdiği saha araştırmasının bulguları ışığında, gerek sığınmacılar ve özellikle idari gözetim altındaki hassas grupların adli yardım hizmetlerine erişiminin, gerekse baroların bu gruplara yönelik ilave kapasiteler oluşturmasının önündeki zorluklar konusunda görüş alışverişinde bulundu. Adli Yardım sisteminin mevzuatı, örgütlenmesi ve kaynaklandırmasıyla ilgili boşluk ve sorunlar tespit edildi. Bu zorluklara rağmen, özellikle 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 2013’te kabul edilmesinden baroların bu alanda faaliyet ve uzmanlık oluşturmak için verdikleri gayretler ve pek çok ilde oluşturulan iyi örnekler ışığında, devam eden sorun ve engellerin aşılmasına yönelik çözüm ve politika önerileri üzerinde duruldu. Çalıştayın son oturumunda başta barolar olmak üzere paydaş kurumların Adli Yardım’ı tüm illerde bu gruplar açısından daha erişilebilir ve etkin kılmak için birlikte yürütebilecekleri çalışmalar konusunda fikir alışverişi yapıldı.
Mülteci Hakları Merkezi’nin Türkiye’de Sığınmacı ve Göçmenlerin Adli Yardıma Erişimi konusunda 2017’nin ikinci yarısında gerçekleştirdiği saha araştırması raporunun Mart ayında yayımlanması planlanıyor.