10 Şubat 2016

Mülteci Hakları Merkezi, Türkiye’de sığınmacıların avukatlara vekalet vermesine ilişkin, noterlik mevzuatı ve uygulamasından kaynaklanan sorunlar ve çözüm önerilerini ele alan bir Görüş Belgesi yayımladı.

Vekalet vermekle ilgili engeller, kişilerin hak arama mekanizmalarına erişimi konusunda engel teşkil etmekte. Mülteci Hakları Merkezi’nin bu alandaki sorunları özetleyen ve çözüm önerileri sunan Görüş Belgesi Türkçe ve İngilizce olarak hazırlandı.

Bilindiği üzere, Türkiye’de sığınma mevzuatı ve sığınmacı durumunda kişilere uygulanan usul ve esas kuralları, 11 Nisan 2013 tarihinde kabul edilen 6458 No’lu Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve 22 Ekim 2014 tarihli Geçici Koruma Yönetmeliği çerçevesinde baştan sonra yenilenmişti. Türkiye’de hukuki ve idari süreçlerde kendilerini temsil etmesini istedikleri avukatlara vekalet vermek isteyen kişilerin kimlik bilgilerini Noterlik Kanunu ve ilgili uygulama mevzuatında öngörülen kurallar kapsamında ispat etmesi gerekmekte. Oysa mevcut noterlik uygulamalarında, yeni sığınma mevzuatına göre sığınma prosedüründe bulunan veya Türkiye’de sığınma korumasından yararlanan çeşitli kategorilerde yabancılar için düzenlenen kimlik belgelerinin vekalet amacıyla kimlik tespiti için kullanılamaması kişilerin avukat hizmetlerinden yararlanması önünde ciddi bir engel teşkil ediyor.