21 Mart 2024

Mülteci Hakları Merkezi (MHM) olarak üyesi olduğumuz Vatansızlık Ağı (European Network on Statelessness - ENS), Avrupa’da vatansızlığı sona erdirmek ve vatansız kişilerin korunmasını sağlamak amacıyla çalışmalar yürüten İngiltere merkezli bir sivil toplum kuruluşudur.

Avrupa Vatansızlık Ağı’nın Avrupa Konseyi ülkelerinde vatansızlıkla ilgili mevzuat, uygulama ve politikaların değerlendirildiği Vatansızlık Endeksi (Statelessness Index) isimli çevrimiçi bir çalışması bulunmaktadır.

Mülteci Hakları Merkezi’nin katkılarıyla Vatansızlık Endeksi’nde yer alan ülke profilleri arasına Türkiye’nin de eklenmesi sağlanmış ve Türkiye’de vatansızlık konusu ilk kez bu çalışma kapsamına dahil edilmiştir.

Türkiye ülke profilinin yanı sıra, Gürcistan ülke profilinin eklenmesiyle toplamda 32 ülkeyi içeren Vatansızlık Endeksi verilerinin sunulacağı ve Avrupa’da vatansızlıkla ilgili yıllık durum değerlendirmesinin yapılacağı Avrupa Vatansızlık Ağı tarafından düzenlenecek çevrimiçi seminer 21 Mart Perşembe günü saat 13.00’da gerçekleşecektir.

Kayıt için tıklayınız.

 

Etkinlik dili İngilizcedir.

Vatansızlık Endeksi; vatansızlık konusunda sahada olup bitenleri daha iyi anlamak, iyi uygulamaları öne çıkarmak ve Avrupa'da vatansız kişilerin karşılaştığı zorlukları ele almak için Avrupa Vatansızlık Ağı tarafından oluşturulmuş çevrimiçi bir kaynaktır.

Vatansızlık Endeksini incelemek için tıklayınız.

 

Türkiye, vatansız kişileri de içeren, Avrupa'nın en büyük mülteci nüfuslarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Ancak, mevcut verilerin yetersiz olması sebebiyle Türkiye’de yaşayan vatansız kişilerin sayısı net olarak bilinememektedir. Türkiye, uluslararası insan hakları sözleşmelerinin çoğuna taraf olmasına rağmen, vatansızlık konusundaki iki temel sözleşmeden yalnızca 1954 Vatansız Kişilerin Statüsüne İlişkin Sözleşme’ye katılmıştır. Türkiye mevzuatında vatansız kişilerin tespiti amacıyla yasal prosedürler düzenlenmiş olsa da vatansız kişilerin korumaya erişimi konusunda uygulamada zorluklar yaşanmaktadır.

Vatansızlık Endeksi’nde yer alan Türkiye ülke profilini incelemek için tıklayınız.