MHM-RSN ‘Pro Bono İşbirlikleri’ Değerlendirme Raporu
16 Kasım 2019
Mülteci Hakları Merkezi, Amerikalı partner kuruluş RSN ile birlikte, sığınmacıların hukuki destek ihtiyaçlarının karşılanmasında STKlar ile avukatlık büroları arasında ‘pro bono’ usulü işbirliklerinin potansiyeli konusunda bir değerlendirme raporu yayımladı.
İlk elde İngilizce olarak hazırlanan rapora sitemizin Yayınlar bölümünden Raporlar ve Görüş Belgeleri başlığı altında erişebilirsiniz.
Özellikle ABD’de avukatlık camiası içinde oldukça yaygın bir uygulaması olan ‘pro bono’ usulü, avukatların toplumsal yarar ve adalete erişim ilkeleri ışığında, dezavantajlı gruplara, Türkiye’deki Adli Yardım benzeri ancak kamu finansmanı olmadan kendi kendilerine finanse etmek kaydıyla, kendi imkanlarıyla ücretsiz hukuki destek hizmetleri sunmalarını ifade ediyor. İlk elde İngilizce olarak hazırlanan rapor, Türkiye bağlamında ‘pro bono’ usulü işbirliklerine dair genel bağlam ve sığınmacılara yönelik mevcut hukuki destek arzına dair bir muhasebenin yanısıra, MHM’nin 2019 senesi içinde RSN desteğiyle İstanbul’da faaliyet gösteren iki değerli avukatlık bürosuyla gerçekleştirdiği “Pilot Pro Bono İşbirliği” projesinde kazanılan tecrübelerden hareketle bazı tespit ve öneriler sunuyor.
MHM, uzun yıllardır ve 2015 senesinden beri Amerikalı partner kuruluş RSN’in de güçlü desteğini alarak, Türkiye’de sığınmacı ve göçmenlere yönelik ücretsiz hukuki destek hizmetleri arzını arttırmaya yönelik politika ve kapasite geliştirme çalışmaları yürütüyor. Bu çerçevede, RSN 2017 senesinde, ABD’de STKlar ile avukatlık büroları arasında kurulan ‘pro bono’ usulü işbirliklerinin sığınmacı ve göçmenlere fayda sağlamayı amaçlayan örneklerini inceleyen bir araştırma raporu yayımlamıştı. Akabinde 2018 senesinde MHM bu uygulamalar ve işbirliği modellerinin Türkiye’de uygulanabilirliğini araştırmak üzere ABD’ye bir inceleme ziyareti gerçekleştirmişti. Nihat bu yıl, MHM yine RSN’in uzmanlık desteğiyle, İstanbul-merkezli iki değerli avukatlık bürosu White & Case Türkiye ve Dündar & Sır işbirliğiyle bir “Pilot Pro Bono İşbirliği Projesini” hayata geçirdi.
Bu rapor, yukarıda özetlenen arama süreci ve tecrübeler ışığında, Türkiye’de sığınmacı ve göçmenlerin hukuki destek ihtiyaçlarının karşılanmasında, STKlar ile avukatlık büroları arasında ‘pro bono’ usulü işbirlikleriyle oluşturulacak sinerjinin potansiyellerini değerlendiriyor; avukatlık bürolarının Adli Yardım sistemi ve STKların sunduğu hukuki destek hizmetlerini tamamlayıcı ilave bir arz oluşturabilmesine yönelik tespit ve öneriler sunuyor.
Rapor iki kuruluşun ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus Mülteciler ve Göç Bürosu (PRM) desteğiyle yürüttükleri işbirliği projesi kapsamında hazırlandı. MHM ve RSN’in, gerek Türkiye’deki avukatlık büroları gerekse STKlar nezdinde bu potansiyele dair farkındalığı ve ilgiyi arttırmaya yönelik çabaları devam edecek.