14 Ağustos 2020

Mülteci Hakları Merkezi olarak, üyesi bulunduğumuz şemsiye kuruluş European Council on Refugees and Exiles (ECRE) ile işbirliğinde, 14 Ağustos Cuma günü 14.00-16.00 saatleri arasında “Uluslararası İnsan Hakları Hukukunda ve AİHM İçtihadı Işığında Geri Göndermeme (Non-Refoulement) İlkesi” isimli bir çevrimiçi seminer gerçekleştireceğiz. Bu seminerimizde ECRE’de görev yapan uzman Avukat Julia Zelvenska’nın sunumuyla mülteci ve sığınmacılara ilişkin temel bir güvence olan geri göndermeme (non-refoulement) ilkesine dair uluslararası insan hakları hukuku ve özel olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin çizdiği çerçeveyi ve normları ele alacağız. Ek olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin geri göndermeme ilkesine dair yorumunu ve yakın geçmişteki içtihadı dahil Mahkeme’nin bu konuya dair öne çıkan kararlarını inceleyeceğiz.  Simültane tercüme usulüyle gerçekleştirilecek seminerimizi Türkçe ve İngilizce dillerinde takip etmek mümkün olacaktır. İlgili herkesin katılımına açık ve ücretsiz olan seminerimize buradan kayıt yaptırabilirsiniz.

2020 yaz ayları boyunca Mülteci Hakları Merkezi olarak çok sayıda tematik çevrimiçi seminer düzenledik: 12 Haziran – 3 Temmuz tarihleri arasında ulusal sığınma ve koruma çerçevesini konu eden 4 oturumluk mülteci hukuku seminerleri; Uluslararası Hukukçular Komisyonu’ndan bir uzman avukatın katılımıyla 9 Temmuz ve 16 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz ve uluslararası mekanizmalara başvuru yolları ile mültecilerin ekonomik, sosyal ve kültürel haklarını konu ettiğimiz seminerler ve en güncel olarak ECRE işbirliğinde düzenlediğimiz ve ECRE’den katkı sağlayan uzman avukatlar aracılığıyla Türkiye’deki hukukçular için çok hayati iki konuyu, idari gözetime dair uluslararası insan hakları standartları ve AİHM içtihadı (24 Temmuz) ve geri göndermeme ilkesine ilişkin uluslararası insan hakları normları ve AİHM içtihadı (14 Ağustos) gündeme getirme fırsatı bulabildiğimiz iki seminerimiz oldu.

Haziran-Ağustos döneminde gerçekleştirilen bu seminerlerimiz Mülteci Hakları Merkezi’nin Amerikalı sivil toplum örgütü Refugee Solidarity Network (RSN) ile birlikte yürüttüğü bir proje çerçevesinde kaynaklandırıldı. Mülteci Hakları Merkezi’nin Türkiye’de göç ve sığınma hukuku alanında uzmanlık birikimini desteklemeye yönelik uzun yıllardır devam eden gayretleri önümüzdeki aylarda benzer nitelikte başka seminer ve eğitim çalışmalarıyla devam edecek.