12 Temmuz 2019

Mülteci Hakları Merkezi (MHM), Amerikalı partner kuruluş Refugee Solidarity Network (RSN) ile birlikte, 12 Temmuz Cuma günü, sığınmacı ve göçmenlerin haklara erişimini güçlendirmek için sivil toplum örgütleriyle hukuk büroları arasında pro bono usulü işbirliklerinin potansiyeli üzerine bir atölye çalışması gerçekleştirdi.

Dünyada hukuk bürolarının pro bono usulüyle ücretsiz olarak sağladığı avukatlık hizmetleri kamu yararı ilkesi çerçevesinde dezavantajlı konumda bulunan kişilerin adalete erişiminin desteklenmesinde giderek önem kazanıyor; pek çok ülkede hukuk firmaları göçmen ve sığınmacılara yönelik hukuki destek ihtiyaçlarının karşılanmasında çok değerli katkılar sunuyor.  Bu tespitten hareketle MHM, Türkiye’de dezavantajlı konumda bulunan göçmen ve sığınmacıların adalete erişimlerinin desteklenmesinde, bu konuda esas yükü omuzlanan adli yardım mekanizmasının yanısıra sivil toplum örgütleriyle avukatlık büroları arasında pro bono usulü işbirliklerinin önemli bir tamamlayıcı kapasite ortaya çıkartabileceğini değerlendiriyor.

Bu çerçevede MHM ve RSN son iki yıldır pro bono pratiğinin çok önemli bir yer tuttuğu ABD’de göçmen ve sığınmacılara yönelik yürütülen bu tipten işbirliklerini incelemek ve oradaki tecrübelerin Türkiye’ye taşınmasına vesile olmak üzere bir hazırlık yürütüyor. Bu amaçla, RSN’in ABD’deki örnekler ve işbirliği modelleri üzerine 2017 sonunda yayımladığı ayrıntılı incelemenin ardından, MHM 2018 Eylül ayında ABD’ye bir araştırma ziyareti gerçekleştirmişti. Bu hazırlık safhasının ardından MHM, geçtiğimiz aylarda White & Case Türkiye ve Dündar & Sır avukatlık bürolarıyla göçmen ve sığınmacıların hukuki destek ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik pilot niteliğinde işbirliği süreçleri başlatmıştı.

12 Temmuz’da MHM ve RSN’den uzmanların yanısıra, Bulgaristan’da benzer nitelikte pilot işbirlikleri yürüten Center for Legal Aid kuruluşu ile White & Case Türkiye ve Dündar & Sır’dan değerli temsilcilerin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirilen atölye çalışmasında Türkiye’de bu alanda pro bono usulü işbirliklerinin potansiyeli ile zorluklarına dair fikir alışverişi yapıldı. MHM önümüzdeki dönemde partner kuruluş RSN’in de desteğiyle Türkiye’de bu alanda var olan pro bono potansiyelini hayata geçirmeye yönelik gayretlerini devam ettirecek.