20-21 Temmuz 2019

Mülteci Hakları Merkezi, 20-21 Temmuz 2019 tarihlerinde Istanbul’da 22 ilden 21 baro ve 3 sivil toplum örgütünü temsilen 50’nin üzerinde avukatın katılımıyla, sınırdışı ve idari gözetim uygulamaları bağlamında AİHM içtihatları ve başvuru usullerine odaklanan bir eğitim semineri gerçekleştirdi. Mülteci Hakları Merkezi, geçtiğimiz Nisan ayında da çok sayıda baro ve ilgili sivil toplum örgütlerinin katılımıyla aynı kapsamda bir seminer düzenlemişti.

Mülteci Hakları Merkezi’nden uzmanların yanısıra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden değerli bir hukukçunun da sunumlarıyla katkı yaptığı etkinliğin birinci gününde, Türkiye’de 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma kanunu çerçevesinde yürütülen sığınma, sınırdışı ve idari gözetim uygulamaları ve ilgili iç hukuk yollarına dair yapılan girizgah oturumlarından sonra, yabancıların belirli durumlarda başvurabileceği önemli bir hak arama mekanizması sunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) sınırdışı tehlikesi bağlamında ciddi zarar riski ve göç alanında idari gözetim uygulamalarının hukukiliğine dair içtihatları ele alındı. Etkinliğin ikinci gününde ise, AİHM başvuru ve değerlendirme prosedürleri ve kabul edilebilirlik kriterleri üzerine bir tartışma ve uygulama çalışması gerçekleştirildi.

Mülteci Hakları Merkezi yine sınırdışı ve idari gözetim uygulamaları ile ilgili AİHM içtihatları ve başvuru yollarına odaklanan benzer kapsamda bir seminer çalışmasını en son geçtiğimiz 27-28 Nisan tarihlerinde, 19 baro ve 4 sivil toplum örgütünden 50’ye yakın hukukçunun katılımıyla gerçekleştirmişti. 20-21 Temmuz etkinliği, Nisan ayında düzenlenen eğitimin gördüğü yoğun ilgi üzerine, konuyla ilgili uzmanlaşmak isteyen ve daha önceki çalışmaya katılma imkanı bulamamış avukatlar düşünülerek planlandı.

Mülteci Hakları Merkezi’nin Türkiye’de göç ve sığınma hukuku alanında uzmanlık birikimini desteklemeye yönelik uzun yıllardır devam eden gayretleri önümüzdeki aylarda benzer nitelikte başka seminer ve eğitim çalışmalarıyla devam edecek.